Gatloppet

>En mycket känd , respekterad och duktig fd finansminister och numera näringslivstopp har hamnat i en pinsam och olustig historia. Enligt media uppgifter ska han ha varit full och gjort och sagt olämpliga saker på en privat tillställning i Stockholms skärgård. Nu rasar det omdömen än hit och dit i såväl gammelmedia som i social media. Allt ifrån det som påstås i sak – att förolämpa någon genom att kalla vederbörande för hora till det opassande att ta någon i skrevet och vilja visa sitt kön till det att vänner stöttat honom och att han gått ut med att be om ursäkt. Han har dessutom själv lämnat flera av de tunga poster han har i näringslivet.
Ingen av dem som var med på festen har trätt fram , men polisen ska starta en förundersökning om det kan ha begåtts något brottsligt.

Några reflektioner.

1 Om det gått till som framkommit – är det naturligtvis mycket skamligt och exempel på dålig stil. Hurvida det är brottsligt eller inte är ju mer tveksamt. Det måste väl i så fall finnas ett brottsoffer.

2 Om man nu är med vänner, varför lät man de kanske gå så långt och hänger man ut sina vänner så här ? Vad detta första gången eller har det hänt förr ? Var alla andra också rätt så påstrykna e.t.c ?

3 Om det här stannar vid en fest med alkohol som spårade ur och en person , kanske flera, med högt förtroende ballar ur så att säga så har detta fått väldigt
stora proportioner och framförallt har den kände fd politikern fått krälat ordentligt i rännsten och löpt gatlopp och tagit direkta konsekvenser med att lämna tunga uppdrag.

Min slutsats är att vi måste kunna hålla flera tankar igång samtidigt.

De frekventa ordet hora som tydligen slängs med både i slott och koja är ett samhällsproblem. Likaså andra nedsättande ord som du din djävla bög, hora, blatte, svenne e.tc. Dessa bruk är likt miljögifter mycket olämpliga och farliga. Detta må vi kunna tala om och i alla lägen fördömma oavsett vem som yppar dessa föraktfulla ord om en medmänniska.

Måste allt bli storpolitik så fort en fd politiker gör något uppenbart i en privat situation ? Är det rimligt att privata tillkortakommanden alltid måste offentliggöras och kanske dessutuom få en alldeles egen spridning och story långt ifrån den verkliga ?
Har inte alla rätt till en privat sfär ?

Som offentlig person fast på en betydlig lägre nivå så har jag några rättesnören.
Uppträd så som du vill att andra ska uppträda mot dig.
Våga vara dig själv och omge dig av vänner som du kan lita på. Var öppen och berätta om dig själv , men häng inte ut någon. Därtill kan vi alla göra fel och klanta till det ordentligt.
Om jag likt personen skulle bli alldeles för full så hoppas jag att  mina vänner ha förståndet kvar att ta mig därifrån och visst kan jag tänka att jag inte borde hamna där. Jag brukar definitivt inte använda ord som hora och andra nedsättande ord, men jag är inte absolutist och tar gärna ett glas eller två. Det är ju trots allt en risk, men man är ju blott en människa, men som faktiskt gillar dem flesta, uttrycker mig inte direkt fördomsfullt och jag har i grund botten en hyfsad uppfostran även om jag har den dåliga smaken att inte vilja gå hem utan vill vara bland de sista som går från festen.